3D metaal printen, JQ Hightech helpt u verder

Benieuwd wat 3D metaal printen voor uw bedrijf kan betekenen?

3D metaal printen

De printafdeling van JQ Hightech wordt vanaf 1 maart 2019 samengevoegd met het bedrijf K3D in terborg. K3D biedt de Nederlandse industrie laagdrempelig toegang tot 3D printkennis en printcapaciteit. Vanaf heden kunt u voor al uw 3D metaal print vragen terecht bij info@k3d.nl. Bekijk onze website voor meer informatie. www.k3d.nl

3D metaal printen heeft gezorgd voor een revolutie in de maakindustrie. Met 3D metaal printen is het mogelijk om onderdelen te produceren met geometrieën die op traditionele wijzen niet te produceren zijn. Wij printen onze onderdelen op een MetalFAB1 printer van Additive Industries.

3d metaal printen (9)

3D metaal printen, wat zijn de voordelen

Metaal 3D printen kan op veel vlakken voordelen hebben ten opzichte van conventionele bewerkingsmethoden. Hieronder een aantal voorbeelden. 

3d metaal printen lamp

Complexe vormen

Het is met 3D metaal printen mogelijk om zowel externe als interne complexe vormen te produceren die op traditionele manieren niet te maken zijn.

3d metaal printen (11)

Onderdelen reductie

Onderdelen die bijvoorbeeld voorheen aan elkaar gelast worden, kunnen in een keer geprint worden. Ook is het mogelijk om bewegende delen te printen, bijvoorbeeld kogelscharnieren.

Licht construeren

JQ Hightech heeft meerdere softwarepakketten in huis om onderdelen zo licht mogelijk te ontwerpen terwijl deze wel de gewenste sterkte en stijfheid behouden.

Personaliseren

Voeg zeer eenvoudig productnummers of logo's toe. Dit heeft meestal geen invloed op de print tijd en kosten.

Interne kanalen

Het is met 3D metaal printen mogelijk om bijvoorbeeld koelkanalen van spuitgrietmatrijzen dicht onder het oppervlak aan te brengen. Hierdoor kan het onderdeel efficiënter, sneller en gelijkmatiger gekoeld worden.

CO2 Footprint

Doordat er enkel materiaal toegevoegd wordt waar het nodig is, is er zo goed als geen afval bij het produceren van 3D metaal geprinte producten. Poeder dat niet is gebruikt wordt gefilterd en gaat weer terug de printer in.

3d metaal printen (9)

Korte doorlooptijd

U hoeft geen mallen en matrijzen meer te maken voor uw gietwerk. Print direct in metaal en bespaar zowel tijd en kosten op het vervaardigen van een mal of matrijs.

3d metaal printen 30

Seriegrootte

Er wordt vaak gedacht dat 3D metaal printen alleen geschikt is voor prototypes, enkel stuks en kleine series. Echter leent de techniek zich ook uitstekend voor grote series. De MetalFAB1 is een industriële 3D metaal printer die geheel autonoom kan produceren en een uitstekende reproduceerbaarheid heeft.

3D metaal print diensten

JQ Hightech kan u op verschillende momenten in uw ontwerpcyclus ondersteunen. Hieronder een overzicht van de diensten die JQ Hightech levert.

Indentificatie van applicaties

Het kan erg lastig zijn om geschikte onderdelen te vinden waarbij 3D metaal printen van toegevoegde waarde kan zijn. In de praktijk blijkt dat bedrijven vaak moeite hebben bij het identificeren van mogelijkheden. 

Wij komen graag bij u langs om u te adviseren zodat het maximale uit uw project gehaald kan worden.

3d metaal printen 2
3d metaal printen 2 (2)

Model screening

Heeft u al een 3D model? Wij kunnen het model controleren op printbaarheid en u helpen het model verder te optimaliseren voor 3D metaal printen. 

Verstuur uw model naar info@k3d.nl voor een gratis screening.

Topologie optimalisatie

Bij een topologie optimalisatie wordt er zo veel mogelijk materiaal van het model verwijderd zonder dat bijvoorbeeld de gewenste stijfheid overschreden wordt.

Topologie optimalisatie kan een handig hulpmiddel zijn om uw model lichter of stijver te maken.

JQ hightech doet dit zowel handmatig als met speciaal ontwikkelde software. De geometrie die door deze optimalisaties ontstaan zijn vaak slecht te produceren met traditionele bewerkingsmethoden. Echter zijn deze wel te produceren met metaal 3D printen.

3d metaal printen
3D metaal printen

Productie

Wanneer het model volledig  geoptimaliseerd is kan het geprint worden in diverse materialen. Veel gebruikte materialen zijn: rvs 316L en gereedschapstaal 1.2709. De levertijd is maximaal 3 weken.

Nabewerkingen

Het kan voorkomen dat geprinte onderdelen nabewerkt dienen te worden. Denk hierbij aan het halen van bepaalde toleranties of het spaningsarm gloeien door middel van een thermische behandeling. JQ hightech kan ook deze nabewerkingsstappen voor u uitvoeren.

3D metaal printen dsswd

Training

Wilt u ook graag de voordelen van 3D metaal printen benutten voor uw eigen bedrijf? JQ Hightech geeft trainingen, zodat u en uw collega’s weten hoe ze geschikte onderdelen kunnen identificeren en hoe ze deze optimaal kunnen herontwerpen voor 3D metaal printen.

Ook is het mogelijk om dit proces bij onze specialisten neer te leggen. We komen graag, geheel vrijblijvend, langs om bij u op locatie op zoek te gaan naar geschikte onderdelen.

Portfolio

Hieronder een greep uit recente opdrachten